42- In the context of angular momentum, the expression for the angular momentum of an electron in an orbit is given by:
A. mvr=mv/nh
B. mvr=nh/2π
C. mvr=nh/mv
D. mvr= mv
View Answer
Answer : B. mvr=nh/2π
Description
43- The rate of blood flow in the human body can be traced by:
A. 11 Na^24
B. Iodine
C. 11 Na^22
D. Calcium
View Answer
Answer : A. 11 Na^24
Description
44- The high energy Deuterium absorbed by 3Li^-6 produce ?
A. Two alpha particles
B. Two alpha particles and one beta particle
C. Only beta particle
D. Gamma rays
View Answer
Answer : A. Two alpha particles
Description
45- The skin cancer in humans is commonly known as:
A. Melanoma
B. Adenocarcinoma
C. Sarcoma
D. Kaposi carcinoma
View Answer
Answer : A. Melanoma
Description
46- which of the following is not essential for photosynthesis ?
A. Carbon dioxide
B. Water
C. Oxygen
D. Sunlight
View Answer
Answer : C. Oxygen
Description
47- Energy is required for ?
A. Inhalation of O2
B. Passive process
C. Gasses exchange
D. Active process
View Answer
Answer : D. Active process
Description
48- Net gain of ATPs in electron transport chain is ?
A. 20 ATPs
B. 30 ATPs
C. 34 ATPs
D. 36 ATPs
View Answer
Answer : D. 36 ATPs
Description
49- Chromosomes with one long arm and one short arm is ?
A. Acrocentric
B. Submetacentric
C. Metacentric
D. Telocentric
View Answer
Answer : B. Submetacentric
Description
50- The cell membrane intake material by the process of ?
A. Endocytosis
B. Osmosis
C. Diffusion
D. Exocytosis
View Answer
Answer : D. Endocytosis
Description
51- The histological branch associated with the study of tissues and cells, specifically focusing on a plant extract commonly used in traditional medicine, is:
A. Mycology
B. Viscum
C. Phytology
D. Entomology
View Answer
Answer : B. Viscum
Description
52- Force pushes water from root to stem is ?
A. Capillary action
B. Osmotic pressure
C. Transpiration pull
D. Root pressure
View Answer
Answer : D. Root pressure
Description
53- Bacteria grows rapidly in which phase ?
A. Log phase
B. Stationary phase
C. Decline phase
D. Lag phase
View Answer
Answer : A. Log phase
Description
54- The scientific name of Bladder wort is ?
A. Castilleja
B. Utricularia
C. Pilostyles thurberi
D. Monotropa uniflora
View Answer
Answer : B. Utricularia
Description
55- Light which inhibit the germination of Laticulus seed ?
A. Far red light
B. Green light
C. Ultraviolet light
D. Blue light
View Answer
Answer : A. Far red light
Description
56- Microorganisms typically germinate into:
A. Female gametophyte
B. Sporophyte
C. Male gametophyte
D. Zygote
View Answer
Answer : B. Sporophyte
Description
57- The diagrammatic representation commonly associated with a tropical plant is:
A. Orchid
B. Fern
C. Palm tree
D. Pyramid
View Answer
Answer : D. Pyramid
Description
58- Protein Tubulin is ?
A. Present in Microtubules
B. Found in Cell Membrane
C. Part of Ribosomes
D. Involved in DNA Replication
View Answer
Answer : A. Present in Microtubules
Description
59- The lysosomal enzyme associated with the enlargement of the liver and spleen is:
A. Gaucher disease
B. Hurler syndrome
C. Tay-Sachs disease
D. Niemann-Pick disease
View Answer
Answer : A. Gaucher disease
Description
60- The process by which a structure absorbs liquid, causing it to swell, but the volume does not dissolve is called: