UHS MDCAT Past Paper 2022

1- What does the term bacteriophage refer to?

A. A virus that infects bacteria
B. A bacterium that infects virus
C. A virus which behaves as bacteria
D. Combination of Bacterium & Virion

Answer : A. A virus that infects bacteria

2- What of the following virus contains single stranded DNA?

A. Adeno virus
B. Herpes virus
C. Parvo virus
D. Pox virus

Answer : C. Parvo virus

3- How may tail fibrils are attached to the end plate of a bacteriophage?

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer : C. 6

4- The enzymes integrate, protease and reverse transcriptase are found in which virus?

A. Hepatitis A virus
B. Herpes virus
C. Influenza virus
D. Human immunodeficiency virus

Answer : D. Human immunodeficiency virus

5- What is the end product of glucose by yeast in anaerobic respiration?

A. Ethanol and oxygen
B. Ethanol and water
C. Ethanol and CO2
D. Lactic acid and CO2

Answer : C. Ethanol and CO2

6- Each carrier in Electron Transport Chain is first ______ and then ______.

A. Broken-down, Regenerate
B. Generated, Broken-down
C. Oxidized, Reduced
D. Reduced, Oxidized

Answer : D. Reduced, Oxidized

7- Electron transport chain explains:

A. Z-Scheme
B. Photophosphorylation
C. Photolysis
D. Mechanism of ATP synthesis

Answer : D. Mechanism of ATP synthesis

8- What is the colour of Chlorophyll-b molecule?

A. Blueish green
B. Yellowish green
C. Dark Green
D. Reddish green

Answer : B. Yellowish green

9- Upon initial hydrolysis starch yields:

A. Maltose
B. Glucose
C. Sucrose
D. Mannose

Answer : A. Maltose

10- Human Bone cells contain. _____% of water?

A. 20
B. 40
C. 80
D. 90

Answer : A. 20

11- Unique three-dimensional shape of the fully folded polypeptide, constitutes:

A. Primary structure of protein
B. Secondary structure of protein
C. Tertiary structure of protein
D. Quaternary structure of protein

Answer : C. Tertiary structure of protein

12- Butyric acid is a ______ carbon fatty acid.

A. 2
B. 4
C. 6
D. 8

Answer : B. 4

13- Which of the following is a conjugated molecule?

A. Protein
B. Lipid
C. Vitamins
D. Glycoproteins

Answer : D. Glycoproteins

14- Hydrolysis process is a reverse of ______ process.

A. Photolysis
B. Condensation
C. Deduction
D. Convection

Answer : B. Condensation

15- Proteins are the main ______ of the cell?

A. Physiological components
B. Functional components
C. Structural components
D. Biological components

Answer : C. Structural components

16- Cell wall may be absent in which of the following?

A. Plant & Algae
B. Algae & Fungi
C. Fungi & Archaea
D. Bacteria & Archaea

Answer : D. Bacteria & Archaea

17- Structure formed by invagination of plasma membrane and involved in cell division and DNA replication of prokaryotic cell:

A. Lysosomes
B. Mesosomes
C. Golgi bodies
D. Phragmoplasts

Answer : B. Mesosomes

18- Which of the following are single membranous organelles?

A. Mitochondria and ribosomes
B. Cytosol, mitochondria and ribosomes
C. Golgi bodies, Lysosome and ER
D. Golgi bodies, lysosome and mitochondria

Answer : C. Golgi bodies, Lysosome and ER

19- Movement of molecules against the concentration gradient is?

A. Passive transport
B. Active transport
C. Facilitated diffusion
D. Filtration

Answer : B. Active transport

20- The digestive vacuoles and autophagosomes are also known as?

A. Primary lysosome and autophagy
B. Phagocytosis
C. Secondary lysosome
D. Peroxisome

Answer : C. Secondary lysosome

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top