UHS MDCAT Past Paper 2022

41- The animal species on Galapagos resemble species living on the:

A. Northern Europe
B. Great Britain
C. North American mainland
D. South American mainland

Answer : D. South American mainland

42- Digested food from intestine is carried to the liver by?

A. Hepatic artery
B. Hepatic vein
C. Hepatic portal vein
D. Hepatic portal artery

Answer : C. Hepatic portal vein

43- _____ proteins are produced by WBCs in response to ______ and provide immunity?

A. Antibiotics, antigen
B. Antibodies, RBC
C. Globulin, histamine
D. Antibodies, antigen

Answer : D. Antibodies, antigen

44- The lymphatic vessels of the body empty the lymph into blood stream at ?

A. Abdominal vein
B. Jugular vein
C. Subclavian vein
D. Bile duct

Answer : C. Subclavian vein

45- Flow of blood in the capillaries is adjusted by?

A. Heart directly
B. Pre-capillary sphincters
C. Valves
D. Meta-arteriole

Answer : B. Pre-capillary sphincters

46- The pressure exerted by a solution separated by a semipermeable membrane from pure water is______?

A. Osmotic Pressure
B. Soil potential
C. Solute Potential
D. Solvent potential

Answer : A. Osmotic Pressure

47- Which of the following is NOT a consequence of anaerobic respiration in humans muscles cells?

A. Cramps
B. High consumption of energy
C. Tiredness
D. Pain

Answer : B. High consumption of energy

48- The respiratory surfaces exhibit following characteristic?

A. It must be permeable
B. It must be thick for low diffusion
C. It should be non-vascularized
D. It should have low ventilation mechanism

Answer : A. It must be permeable

49- Which of the following is a prokaryote?

A. Protista
B. E.coli
C. Amoeba
D. Fungi

Answer : B. E.coli

50- Number of layers present in Gram-negative bacterial cell wall:

A. One
B. Two
C. Three
D. Four 

Answer : B. Two

51- The division of cocci in three planes form Sarcina, which is a cube of ____ Cocci?

A. 2
B. 4
C. 8
D. 16

Answer : C. 8

52- Which of the following statement is correct?

A. Tuberculosis and Pneumonia are caused by Gram Positive Bacteria
B. Tuberculosis and Pneumonia are caused by Gram Negative Bacteria
C. Pneumonia is a lung disease caused by Gram Negative Bacteria
D. Tuberculosis is a lung disease caused by Gram Negative Bacteria

Answer : A. Tuberculosis and Pneumonia are caused by Gram Positive Bacteria

53- Nitrifying bacteria are the examples of:

A. Parasitic bacteria
B. Saprophytic bacteria
C. Chemosynthetic bacteria
D. Heterotrophic bacteria

Answer : C. Chemosynthetic bacteria

54- Each human testis is divided into:

A. 50-100 lobules
B. 150-200 lobules
C. 200-300 lobules
D. 250-300 lobules

Answer : C. 200-300 lobules

55- Which cells in the human males are responsible for the release of testosterone?

A. Hypothalamus
B. Pituitary Gland
C. Sertoli cells
D. Leydig cells or interstitial cells

Answer : D. Leydig cells or interstitial cells

56- Fertilized ovum is implanted and undergoes further development in the:

A. Ovary
B. Uterus
C. Oviduct
D. Cervix

Answer : B. Uterus

57- Level of luteinizing hormone (LH) is maximum in blood during which stage of menstrual cycle?

A. Secretory stage
B. Ovulation stage
C. Proliferative stage
D. Menstrual stage

Answer : B. Ovulation stage

58- Major source of transmission of syphilis is:

A. Blood transfusion
B. Insect bite
C. Contaminated water
D. Sexual contact

Answer : D. Sexual contact

59- What is FALSE about cartilage?

A. There are many blood vessels in cartilage
B. It is a form of connective tissue
C. It is much softer than bone
D. It covers ends of the bones at joints

Answer : A. There are many blood vessels in cartilage

60- Which of the following is a muscle component that act as store for energy?

A. ATP
B. Creatine-PO4
C. Myoglobin
D. Creatinine-PO4

Answer : B. Creatine-PO4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top