UHS MDCAT Past Paper 2022

81- A small building block which belongs to whole information about crystal structure is called?

A. Cell
B. Unit Cell
C. Crystal lattice
D. Crystal unit

Answer : B. Unit Cell

82- Which type of solid is called as atomic solid?

A. Covalent solids
B. Ionic solids
C. Metallic solids
D. Molecular solids

Answer : A. Covalent solids

83- The decrease in solubility of the salt in a solution that already contains an ion common to that salt is known as:

A. Le Chatelier’s principle
B. Solubility Product
C. Common ion effect
D. Ksp

Answer : C. Common ion effect

84- The precipitation occurs if the ionic concentration is:

A. Less than ksp
B. More than ksp
C. Equal to ksp
D. Present in any amount

Answer : B. More than ksp

85- One can estimate the direction in which equilibrium will shift with the help of:

A. Le Chatelier’s principle
B. Law of mass action
C. Law of heat of formation
D. Mess’s law

Answer : A. Le Chatelier’s principle

86- What is the overall order of this rate equation? Rate = k[H₂][NO₂]²

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer : C. 3

87- The catalysis in which the catalyst and the reactants are in the same phase is known?

A. Heterogeneous catalyst
B. Homogeneous catalyst
C. Slow
D. Fast

Answer : B. Homogeneous catalyst

88- Born-Haber cycle is used to determine the Lattice energy of ionic compounds. It is the application of?

A. Henry’s law
B. Le – Chatleir’s Principle
C. Hess’s law
D. Common ion effect

Answer : C. Hess’s law

89- Which of the following term is state function?

A. freezing
B. decomposition
C. sublimation
D. enthalpy

Answer : D. enthalpy

90- An electrochemical cell is based upon which reaction?

A. Acid-base reaction
B. Redox reaction
C. Nuclear reaction
D. Neutralization reaction

Answer : B. Redox reaction

91- In which of the following, oxygen shows fractional oxidation number?

A. OF₂
B. Na₂O₂
C. KO₂
D. Cl₂O₇

Answer : C. KO₂

92- Which of the following element has smaller size?

A. Na
B. K
C. Al
D. Li

Answer : D. Li

93- Among LiCl, BeCl2, NaCl, CsCl, the compounds with the greatest and the least ionic character respectively are:

A. LiCl and CsCl
B. NaCl and LiCl
C. CsCl and NaCl
D. CsCl and BeCl2

Answer : D. CsCl and BeCl2

94- Which statement describes the conversion of magnesium atoms to magnesium ions for ionic bond formation with chlorine?

A. The change is reduction, because there has been a gain of electrons
B. The change is oxidation, because there has been a loss of electrons
C. The change is reduction, because there has been a loss of electrons
D. The change is oxidation, because there has been a gain of electrons

Answer : B. The change is oxidation, because there has been a loss of electrons

95- AB4 Type with no Lone Pairs geometry enables to form which shape of molecule?

A. Trigonal
B. Regular tetrahedron
C. Regular octahedron
D. Regular pyramidal

Answer : B. Regular tetrahedron

96- Why dimer of Aluminum chloride is formed

A. Aluminum is electron rich
B. Aluminum is having lone pair of electron
C. Aluminum donates lone pair to form bridge
D. Aluminum forms coordinate bonds with chlorine to complete its octet

Answer : D. Aluminum forms coordinate bonds with chlorine to complete its octet

97- Which group of the periodic table contain non-metals, metalloids and metals.

A. I B
B. VII A
C. IV A
D. VI A

Answer : C. IV A

98- Which of the following sulfate compound is insoluble in water ?

A. BeSO4
B. BaSO4
C. MgSO4
D. CaSO4

Answer : B. BaSO4

99- Which of the following complex show a tetrahedral geometry?

A. [Fe(CO)5]
B. [Cu(CN)4]⁻²
C. [Au(Cl)4]⁻
D. [Pt(NH3)4]⁺²

Answer : B. [Cu(CN)4]⁻²

100- In which pair one has all Unpaired d orbitals while other have all paired d orbitals ?

A. Cu and Zn
B. Cr and Fe
C. Cr and Zn
D. Mn and Co

Answer : C. Cr and Zn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top