UHS MDCAT Past Paper 2022

21- The cell wall of Bacteria is made up of:

A. Chitin
B. Murein
C. Cellulose
D. Hemicellulose

Answer : B. Murein

22- Which one is common in both prokaryotic and eukaryotic cells?

A. Ribosome
B. Nuclear envelope
C. Binary fission
D. Cytoplasmic streaming movement

Answer : A. Ribosome

23- There is no clear difference between dendrites and axons in sensory neurons, except:

A. Thickness
B. Length
C. Terminal portions
D. None of the above

Answer : C. Terminal portions

24- The neurotransmitter active outside the CNS (Central Nervous System) is:

A. Acetylcholine
B. Dopamine
C. Glutamate
D. Serotonin

Answer : A. Acetylcholine

25- A hormone that plays a major role in social bonding, childbirth, milk ejection and sexual reproduction is:

A. Estrogen
B. Oxytocin
C. Prolactin
D. Secretin

Answer : B. Oxytocin

26- Hormone produced by placenta is:

A. Follicle-Stimulating Hormone (FSH)
B. Luteinizing Hormone (LH)
C. Progesterone
D. Testosterone

Answer : C. Progesterone

27- The middle layer of meninges is:

A. Arachnoid mater
B. Pia mater
C. Dura mater
D. Cranium

Answer : A. Arachnoid mater

28- The part of brain which guides smooth and accurate motions and maintains body position is:

A. Cerebrum
B. Cerebellum
C. Pons
D. Medulla

Answer : B. Cerebellum

29- Water vascular system or ambulacral system is a unique and complex system specially present in?

A. Sponges
B. Arthropods
C. Echinoderms
D. Fishes

Answer : C. Echinoderms

30- Round worms belong to which phylum?

A. Annelida
B. Coelenterata
C. Nematoda
D. Platyhelminthes

Answer : C. Nematoda

31- Silver fish is a/an?

A. Insect
B. Mollusc
C. Jawless fish
D. Cartilaginous fish

Answer : A. Insect

32- Tissue are not found in the following animal?

A. Flat worms
B. Sponges
C. Cnidarians
D. Round worms

Answer : B. Sponges

33- Enzymes lower the activation energy by stabilizing the transition state of a metabolic reaction due to?

A. Changing conditions within the active site
B. Changing conditions within the protein framework
C. Rearranging the fatty acids in active site
D. Distorting the molecules in the allosteric site

Answer : A. Changing conditions within the active site

34- Competitive inhibitors compete with?

A. Enzyme
B. Substrate
C. Product
D. Coenzyme

Answer : B. Substrate

35- Non-competitive inhibitor molecules have:

A. A similar structure to the normal substrate molecule
B. A quite different structure from the substrate molecule
C. A different conformation but fit into the active site
D. A similar conformation but does not fit into the active site

Answer : B. A quite different structure from the substrate molecule

36- Zinc ion is attached at the active site of the enzyme carboxypeptidase. The zinc ion functions as:

A. A coenzyme molecule
B. An activator
C. An inhibitor molecule
D. Controller of Allosteric site

Answer : B. An activator

37- What is the best physiological pH for optimum functioning for most of the cellular enzymes of human?

A. 2-3 pH
B. 3-5 pH
C. 6-8 pH
D. 8-10 pH

Answer : C. 6-8 pH

38- Adaptations that an organism acquires by its own actions during its life span without modifying its genome are:

A. Heritable
B. Non-heritable
C. Can be made heritable through some modification
D. Sometimes heritable and other times non-heritable

Answer : B. Non-heritable

39- For evolutionary process to occur, which of the following is NOT a geographical barrier?

A. Ocean
B. River
C. Mountains
D. Atmosphere

Answer : D. Atmosphere

40- According to the Biogenetic Law of Ernst Haeckel:

A. There is survival of the fittest
B. There is use and disuse of organs
C. Phylogeny recapitulates ontogeny
D. Ontogeny recapitulates phylogeny

Answer : D. Ontogeny recapitulates phylogeny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top