121- When food reaches stomach, the action of which of the following come to an end due to acidic PH?
A. Hydrolases
B. Maltase
C. Amylase
D. Lipases
View Answer
Answer : C. Amylase
Description
122- Which of the following proteins acts as carrier of copper in blood plasma?
A. Histone
B. Glycoprotein
C. Hemoglobin
D. Ceruloplasmin
View Answer
Answer : D. Ceruloplasmin
Description
123- What is the shape of velocity-time graph for constant acceleration?
A. Parabola line
B. Straight line
C. Incline curve
D. Decline curve
View Answer
Answer : B. Straight line
Description
124- Which of the following is the correct definition of variable velocity?
A. Unequal distances are covered in equal intervals of time
B. Equal displacements are made in unequal intervals of time
C. Unequal displacements are made in equal intervals of time
D. Equal displacements are made in equal intervals of time
View Answer
Answer : C. Unequal displacements are made in equal intervals of time
Description
125- A stone thrown horizontally from the top of a tall building follows a path that is:
A. Circular
B. Made of two straight line segments
C. Hyperbolic
D. Parabolic
View Answer
Answer : D. Parabolic
Description
126- Which of the following is incorrect?
A. Reaction force on a body is always balanced by the action force
B. Reaction and action forces are always equal
C. Newton’s Third Law is always valid in all situations
D. Action and reaction forces never act on the same body
View Answer
Answer : A. Reaction force on a body is always balanced by the action force
Description
127- A fireman wants to slide down a rope. The breaking load of the rope is 3/4 th of the weight of the man. With what acceleration should the fire man slide down? ( Acceleration due to gravity is ‘g’)
A. g
B. g/4
C. 3g/4
D. O
View Answer
Answer : B. g/4
Description
128- When a heavy coin falls a short distance towards the ground it does not reach terminal velocity. Why is this so?
A. The weight of coin increases as air resistance increases
B. The weight of coin is equal to air resistance
C. The weight of coin increases as air resistance increases
D. The weight of coin is more than air resistance
View Answer
Answer : D. The weight of coin is more than air resistance
Description
129- The consumption of energy by a 60 W bulb in 2 s is:
A. 120 J
B. 60 J
C. 30 J
D. 0.02 J
View Answer
Answer : A. 120 J
Description
130- A long spring, when stretched by a distance x, has potential energy V. On increasing the stretching to nx, the potential energy of the spring will be:
A. nV
B. V/n
C. n² V
D. V/n²
View Answer
Answer : C. n² V
Description
131- Ignoring details associated with friction, extra forces exerted by arm and leg muscles, and other factors, we can consider a pole vault as the conversion of an athlete’s running kinetic energy to gravitational potential energy. If an athlete is to lift his body 5 m during a vault, what speed must he have when he plants his pole?
A. 5 m/s
B. 10 m/s
C. 15 m/s
D. 20 m/s
View Answer
Answer : B. 10 m/s
Description
132- A particle of mass m at rest is acted upon by a force P for time t. Its kinetic energy after time t is:
A. (P² t²)/m
B. (P² t²)/2m
C. (P² t²)/3m
D. (P² t²)/4m
View Answer
Answer : B. (P² t²)/2m
Description
133- The number of revolutions in 3n radians is:
A. 1/60
B. 3/2
C. 2
D. 6
View Answer
Answer : B. 3/2
Description
134- If a flywheel is rotating at 3.0 rad/s, the time it takes to complete one revolution is about
A. 0.67 s
B. 1.0 s
C. 1.3 s
D. 2.1 s
View Answer
Answer : D. 2.1 s
Description
135- A fighter plane is moving in a vertical circle of radius r. Its minimum velocity at the highest point of the circle will be ?
A. √3gr
B. √2gr
C. √gr
D. √(gr/2)
View Answer
Answer : C. √gr
Description
136- Which of the following increase by increasing amplitude?
A. Wavelength
B. Frequently
C. Zero
D. Loudness
View Answer
Answer : D. Loudness
Description
137- An airplane travels at a speed of 0.5v where v is the speed of sound. The airplane approaches a stationary observer. The frequency of sound emitted by the aircraft is 200 Hz. Which frequency does the observer hear?
A. 400 Hz
B. 100 Hz
C. 120 Hz
D. 180 Hz
View Answer
Answer : A. 400 Hz
Description
138- If the wavelength of light coming from a galaxy shifts towards the red end of spectrum, then galaxy is:
A. Approaching Earth
B. Receding the Earth
C. Approaching Earth or is stationary
D. Stationary
View Answer
Answer : B. Receding the Earth
Description
139- The shortest distance between any two points in phase on a wave is called:
A. Displacement
B. Amplitude
C. Wavelength
D. Frequency
View Answer
Answer : C. Wavelength
Description
140- When will the oscillations stop in the absence of resistive forces?