UHS MDCAT Past Paper 2022

101- In which of the following functional groups, the carbon atom is sp hybridized?

A. -CHO
B. -COOH
C. -CN
D. -COOR

Answer : C. -CN

102- The compounds containing R-SH functional group are known as:

A. Alcohols
B. Thio-alcohols
C. Thio-ether
D. Nitrile

Answer : B. Thio-alcohols

103- What is the number of isomers of a hydrocarbon having a molecular formula, CaHa?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer : A. 2

104- Alkylbenzene is formed when benzene is treated with an alkyl halide in the presence of anhydrous aluminum chloride. Identify the type of reaction.

A. Friedel-Crafts acylation reaction
B. Halogenation
C. Friedel-Crafts alkylation reaction
D. Sulphonation

Answer: C. Friedel-Crafts alkylation reaction

105- Three alternate single and double bonds in benzene are called?

A. Conjugate bonds
B. Coordinate covalent bonds
C. Fixed bonds
D. Ionic bonds

Answer : A. Conjugate bonds

106- Which of the following compound is more acidic?

A. Alkane
B. Alkene
C. Alkyne
D. Cycloalkane

Answer : C. Alkyne

107- Consider the chlorination of methane, the attack of chlorine free radical on methane form methyl free radical occurs in ?

A. Initiation step
B. Propagation step
C. Termination step
D. Last step

Answer : B. Propagation step

108- The ratio of sigma to pi electrons in benzene is?

A. 1:3
B. 3:1
C. 4:1
D. 1:4

Answer : B. 3:1

109- When halogen is removed from an alkyl halide a carbocation is formed, identify the most reactive carbocation?

A. Primary carbocation
B. Secondary carbocation
C. Tertiary carbocation
D. Methyl carbocation

Answer : C. Tertiary carbocation

110- Freon is commonly known as ?

A. Refrigerant
B. A solvent
C. Insecticides
D. A fire extinguisher

Answer : A. Refrigerant

111- Neopentylchloride belongs to which class of alkyl halides?

A. Primary alkyl halides
B. Secondary alkyl halides
C. Tertiary alkyl halides
D. Quaternary alkyl halides

Answer : A. Primary alkyl halides

112- What is the common name of 1,2,3-propanetriol?

A. Butyl alcohol
B. Glycol
C. Glycerol
D. Propyl alcohol

Answer : C. Glycerol

113- Benzene is formed when Na reacts with which of the following?

A. Alcohol
B. Butyl alcohol
C. Propanol
D. Phenol

Answer : D. Phenol

114- When Phenol reacts with formaldehyde, which of the following product is produced?

A. Adduct
B. Hydronium ion
C. Oxonium ion
D. Phenoxide ion

Answer : A. Adduct

115- Which of the following is the correct name of CH3CH2CH2COCH2CHO?

A. 3-oxo hexanal
B. 3-one hexanal
C. 3-oxo hexanol
D. 3 keto hexanol

Answer : A. 3-oxo hexanal

116- Which is the most suitable reagent for the conversion of R-CH2OH → RCHO?

A. KMnO₄/NaOH
B. K₂Cr₂O₇/H₂SO₄ (Conc.)
C. CrO₃
D. Cr₂O₄/H₂SO₄ (Conc.)

Answer : D. Cr₂O₄/H₂SO₄ (Conc.)

117- Which of the following is also called silver mirror test?

A. Benedict’s solution test
B. Fehling’s solution test
C. Iodoform test
D. Tollen’s reagent test

Answer : D. Tollen's reagent test

118- Which among the following have least pH?

A. CH₃CH₂COOH
B. CH₂ClCH₂COOH
C. CH₃CHCl₂ COOH
D. CH₃CH₂CH₂COOH

Answer : C. CH₃CHCl₂ COOH

119- If carboxylic acid and ketone groups C=O are present in a chain then final name will be given as?

A. oxo, ole acid
B. one, ole acid
C. Both 1 and 2
D. None of these

Answer : A. oxo, ole acid

120- When carboxylic acids and dicarboxylic acids have similar molecular weights, how do their melting points compare?

A. Carboxylic acids have greater melting points
B. Dicarboxylic acids have greater melting points
C. Both acids have similar melting points
D. No any consistent trends exits

Answer : B. Dicarboxylic acids have greater melting points

1

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top