61- Which of the following is NOT found in skeletal muscle fibers in human?
A. Multiple nuclei
B. Multiple mitochondria
C. Large amount of myoglobin
D. Large amount of hemoglobin
View Answer
Answer : D. Large amount of hemoglobin
Description
62- Hinge joint is present between which of the following bones?
A. Humerus and radio-ulna
B. Femur and pectoral girdle
C. Femur and acetabulum
D. Humerus and pectoral girdle
View Answer
Answer : A. Humerus and radio-ulna
Description
63- Test cross is made to check the genotype of a trait. Which of the following crosses is a test cross?
A. Unknown x At
B. Unknown x tt
C. Unknown x TT
D. Unknown x AB
View Answer
Answer : B. Unknown x tt
Description
64- What happens when a Rh -ve woman, married to a Rh +ve man conceives a child who is Rh +ve?
A. Maternal-foetal incompatibility
B. Paternal-foetal incompatibility
C. Cancer of fetus
D. Death of mother
View Answer
Answer : A. Maternal-foetal incompatibility
Description
65- DNA stores biological information in discrete units termed as:
A. Genes
B. Phenotypes
C. Karyotypes
D. Cells
View Answer
Answer : A. Genes
Description
66- To study sex linkages in Drosophila, Morgan mated white eyed males with wild type red eyed females. What will be the phenotype of offspring?
A. All red eyed males and females
B. Red eyed females and white eyed males
C. White eyed females and red eyed males
D. All white eyed females and males
View Answer
Answer : A. All red eyed males and females
Description
67- Which one of the following is X Linked Dominant disorder?
A. Color blindness
B. Haemophilia
C. Hypophosphatemic rickets
D. Hypertrichosis
View Answer
Answer : C. Hypophosphatemic rickets
Description
68- Mode of inheritance in humans can be traced through:
A. Experimental Mating
B. Chi Square Chart
C. Pedigree Analysis
D. Probability Analysis
View Answer
Answer : B. Chi Square Chart
Description
69- One a. m.u stands for?
A. An atom of C – 12
B. 1/12th of a carbon
C. 1/12th of H
D. 1 atom of all the elements
View Answer
Answer : B. 1/12th of a carbon
Description
70- A compound of sodium oxide has 74.2 % sodium and 25.8% of Oxygen. The empirical formula of the compound is?
A. NaO
B. NaO₂
C. Na₂O
D. Na₂O₂
View Answer
Answer : C. Na₂O
Description
71- 30 grams of 2-propanol were mixed with excess acidified K2Cr2O7 and boiled under reflux for 20 minutes. The organic product was then collected by distillation. The yield of product was 75.0%. What is the mass of product produced?
A. 1.74 g
B. 21.75 g
C. 2.74 g
D. 29 g
View Answer
Answer : B. 21.75 g
Description
72- According to which scientist, the probability of finding an electron at a certain position is possible?
A. Bohr’s
B. De-Broglie
C. Hund’s
D. Schrodinger
View Answer
Answer : D. Schrodinger
Description
73- Which gas in the discharge tube produces lightest canal ray particles?
A. Ar
B. He
C. H2
D. Ne
View Answer
Answer : C. H2
Description
74- Which element has the ground state electronic configuration of 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6?
A. Ar
B. Cl
C. Na
D. S
View Answer
Answer : A. Ar
Description
75- What is the proton (atomic number) of an element that has four unpaired electrons in its ground state?
A. 6
B. 14
C. 22
D. 26
View Answer
Answer : D. 26
Description
76- A gaseous mixture contains 9.6% NH₃, 22.6% Na and 67.8% H₂ gases. If the total pressure is 50 atm, then the partial pressure of H₂ is?
A. 67.8 × 100 / 50
B. 50 × 100 / 100
C. 67.8 × 50 / 100
D. 67.8 + 50 / 100
View Answer
Answer : C. 67.8 × 50 / 100
Description
77- If we want to raise the temperature of one mole of an ideal gas by one kelvin, we have to provide how much amount of energy?
A. 0.0821 joules
B. 8.314 dm³-atm
C. 0.0821 kJ
D. 0.0821 dm³-atm
View Answer
Answer : D. 0.0821 dm³-atm
Description
78- The process of heat flow between hotter and colder gases remains continued until all the molecules have equal?
A. Average translational kinetic energy
B. Average rotational kinetic energy
C. Average vibrational kinetic energy
D. Average translational potential energy
View Answer
Answer : A. Average translational kinetic energy
Description
79- In liquid, with the change in dipole-dipole forces, there is a change in some physical properties. Select the property which is not affected by the strength of dipole-dipole forces?
A. boiling point
B. heat of vaporization
C. heat of sublimation
D. moles
View Answer
Answer : D. moles
Description
80- Which of the following factor does not affect the magnitude of vapor pressure?