101- In which of the following functional groups, the carbon atom is sp hybridized?
A. -CHO
B. -COOH
C. -CN
D. -COOR
View Answer
Answer : C. -CN
Description
102- The compounds containing R-SH functional group are known as:
A. Alcohols
B. Thio-alcohols
C. Thio-ether
D. Nitrile
View Answer
Answer : B. Thio-alcohols
Description
103- What is the number of isomers of a hydrocarbon having a molecular formula, CaHa?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
View Answer
Answer : A. 2
Description
104- Alkylbenzene is formed when benzene is treated with an alkyl halide in the presence of anhydrous aluminum chloride. Identify the type of reaction.
A. Friedel-Crafts acylation reaction
B. Halogenation
C. Friedel-Crafts alkylation reaction
D. Sulphonation
View Answer
Answer: C. Friedel-Crafts alkylation reaction
Description
105- Three alternate single and double bonds in benzene are called?
A. Conjugate bonds
B. Coordinate covalent bonds
C. Fixed bonds
D. Ionic bonds
View Answer
Answer : A. Conjugate bonds
Description
106- Which of the following compound is more acidic?
A. Alkane
B. Alkene
C. Alkyne
D. Cycloalkane
View Answer
Answer : C. Alkyne
Description
107- Consider the chlorination of methane, the attack of chlorine free radical on methane form methyl free radical occurs in ?
A. Initiation step
B. Propagation step
C. Termination step
D. Last step
View Answer
Answer : B. Propagation step
Description
108- The ratio of sigma to pi electrons in benzene is?
A. 1:3
B. 3:1
C. 4:1
D. 1:4
View Answer
Answer : B. 3:1
Description
109- When halogen is removed from an alkyl halide a carbocation is formed, identify the most reactive carbocation?
A. Primary carbocation
B. Secondary carbocation
C. Tertiary carbocation
D. Methyl carbocation
View Answer
Answer : C. Tertiary carbocation
Description
110- Freon is commonly known as ?
A. Refrigerant
B. A solvent
C. Insecticides
D. A fire extinguisher
View Answer
Answer : A. Refrigerant
Description
111- Neopentylchloride belongs to which class of alkyl halides?
A. Primary alkyl halides
B. Secondary alkyl halides
C. Tertiary alkyl halides
D. Quaternary alkyl halides
View Answer
Answer : A. Primary alkyl halides
Description
112- What is the common name of 1,2,3-propanetriol?
A. Butyl alcohol
B. Glycol
C. Glycerol
D. Propyl alcohol
View Answer
Answer : C. Glycerol
Description
113- Benzene is formed when Na reacts with which of the following?
A. Alcohol
B. Butyl alcohol
C. Propanol
D. Phenol
View Answer
Answer : D. Phenol
Description
114- When Phenol reacts with formaldehyde, which of the following product is produced?
A. Adduct
B. Hydronium ion
C. Oxonium ion
D. Phenoxide ion
View Answer
Answer : A. Adduct
Description
115- Which of the following is the correct name of CH3CH2CH2COCH2CHO?
A. 3-oxo hexanal
B. 3-one hexanal
C. 3-oxo hexanol
D. 3 keto hexanol
View Answer
Answer : A. 3-oxo hexanal
Description
116- Which is the most suitable reagent for the conversion of R-CH2OH → RCHO?
A. KMnO₄/NaOH
B. K₂Cr₂O₇/H₂SO₄ (Conc.)
C. CrO₃
D. Cr₂O₄/H₂SO₄ (Conc.)
View Answer
Answer : D. Cr₂O₄/H₂SO₄ (Conc.)
Description
117- Which of the following is also called silver mirror test?
A. Benedict’s solution test
B. Fehling’s solution test
C. Iodoform test
D. Tollen’s reagent test
View Answer
Answer : D. Tollen's reagent test
Description
118- Which among the following have least pH?
A. CH₃CH₂COOH
B. CH₂ClCH₂COOH
C. CH₃CHCl₂ COOH
D. CH₃CH₂CH₂COOH
View Answer
Answer : C. CH₃CHCl₂ COOH
Description
119- If carboxylic acid and ketone groups C=O are present in a chain then final name will be given as?
A. oxo, ole acid
B. one, ole acid
C. Both 1 and 2
D. None of these
View Answer
Answer : A. oxo, ole acid
Description
120- When carboxylic acids and dicarboxylic acids have similar molecular weights, how do their melting points compare?
A. Carboxylic acids have greater melting points
B. Dicarboxylic acids have greater melting points
C. Both acids have similar melting points
D. No any consistent trends exits
View Answer
Answer : B. Dicarboxylic acids have greater melting points