UHS MDCAT Past Paper 2022

141- The mechanical waves are not generated by:

A. Electric and magnetic fields
B. Coil of springs
C. Water
D. Ropes

Answer : A. Electric and magnetic fields

142- Reducing mass M of a suspending body to one fourth will change the frequency of oscillation to:

A. Quardruple
B. Double
C. Half
D. One fourth

Answer : B. Double

143- A distant star is receding from the Earth with a speed of 1.40 × 10⁷ m/s. It emits light of frequency 4.57 × 10¹⁴ Hz. The speed of light is 3.0 × 10⁸ m/s. The Doppler effect formula can be used with light waves. What will be the frequency of this light when detected on Earth?

A. 2.04 × 10¹³ Hz
B. 4.37 × 10¹⁴ Hz
C. 4.57 × 10¹⁴ Hz
D. 4.79 × 10¹⁴ Hz

Answer : B. 4.37 × 10¹⁴ Hz

144- Thermodynamics is that branch of Physics in which we study?

A. relations between heat and mechanical energies
B. relations between heat and ionization energies
C. relations between kinetic and potential energies
D. relations between chemical and mechanical energies

Answer : A. relations between heat and mechanical energies

145- When a gas is compressed isothermally, the product of its pressure and volume during the process is:

A. not constant
B. constant
C. zero
D. proportional to entropy

Answer : B. constant

146- Temperature of given mass of a gas is changed from 150°C to 300°C during an isobaric process, volume of the gas will become:

A. Half
B. Double
C. Remain same
D. Less than double

Answer : D. Less than double

147- A capacitor is charged with a battery and energy stored is U. After disconnecting battery another capacitor of same capacity is connected in parallel to the first capacitor. Then energy stored in each capacitor is?

A. U/2
B. U/4
C. 4U
D. 2U

Answer : B. U/4

148- What is the potential difference between two points in an electric field if it takes 600 J of energy to move a charge of 2 C between these two points?

A. 0 J
B. 300 J
C. 800 J
D. 1200 J

Answer : B. 300 J

149- Gauss law cannot be used to find which of the following quantity?

A. Electric field intensity
B. Electric flux density
C. Charge
D. Permittivity

Answer : D. Permittivity

150- Which one of the following statements is true?

A. electrostatic force obeys inverse square law while gravitational force does not
B. both gravitational force and electrostatic force are repulsive in nature
C. gravitational force is much weaker than electrostatic force
D. Both electrostatic force and gravitational force don’t obey inverse square law

Answer : C. gravitational force is much weaker than electrostatic force

151- The Coulomb's constant k depends upon:

A. system of units
B. nature of medium
C. types of charge
D. nature of medium and system of units

Answer : D. nature of medium and system of units

152- A charged particle is moving in a uniform electric field. For the motion of the particle due to the field, which quantity has a constant non-zero value?

A. acceleration
B. displacement
C. rate of change of acceleration
D. velocity

Answer : A. acceleration

153- A capacitor of capacitance 'C' has a charge 'Q' and stored energy is 'w'. If the charge is increases to '2Q'. The stored energy will be:

A. 2W
B. 4W
C. W/4
D. W/2

Answer : B. 4W

154- How much potential drop exist across closed switch?

A. 0V
B. 1V
C. 3V
D. 2V

Answer : A. 0V

155- A 3 V battery is connected in series with ammeter and 2 ohm resistance after short circuiting. What will be the reading of ammeter?

A. 1 A
B. 1.5 A
C. 5 A
D. 6 A

Answer : B. 1.5 A

156- The resistance of a conductor does not depend on which of the following?

A. area
B. resistivity
C. length
D. mass

Answer : D. mass

157- Which of the following statement is NOT CORRECT about Kirchhoff’s rule?

A. Kirchhoff’s current rule based upon the law of conservation of charge
B. Wheatstone bridge is an application of Kirchhoff’s rule
C. Kirchhoff’s rules are more suitable in AC circuits
D. Kirchhoff’s voltage rule based upon the law of conservation of energy

Answer : C. Kirchhoff’s rules are more suitable in AC circuits

158- What do the substances whose resistance decreases with increase in temperature have?

A. high temperature coefficient
B. negative temperature coefficient
C. zero temperature coefficient
D. positive temperature coefficient

Answer : B. negative temperature coefficient

159- A low voltage supply with an e.m.f. of 20 V and an internal resistance of 1.5 ohms is used to supply power to a heater of resistance 6.5 ohms in a fish tank. What is the power supplied to the water in the fish tank?

A. 41 W
B. 50 W
C. 53 W
D. 62 W

Answer : B. 50 W

160- Electric forces change the magnitude and direction of velocity while magnetic forces change ______ of velocity?

A. Only Magnitude
B. Only direction
C. Magnitude and direction
D. Neither magnitude nor direction

Answer : B. Only direction

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top