1- Which of the following best characterizes the viruses with un-enveloped plus-strand RNA?
A. Lacking envelope
B. Having DNA
C. Act indirectly
D. Enveloped
View Answer
Answer : A. Lacking envelope
Description
2- Through which of the following does rabies spread?
A. Cat
B. Fox
C. Dog
D. Pig
View Answer
Answer : C. Dog
Description
3- The hepatitis which pass from mother to her child during pregnancy is:
A. Hepatitis D
B. Hepatitis A
C. Hepatitis C
D. Hepatitis B
View Answer
Answer : C. Hepatitis C
Description
4- A virus enters into the body of host & intends to produce DNA from RNA. Which enzyme is required for this process?
A. Transcriptase
B. Reverse transcriptase
C. Oxido reductase
D. Ligases
View Answer
Answer : B. Reverse transcriptase
Description
5- Which of the following is the end product of anaerobic respiration?
A. Methyl alcohol
B. Acetaldehyde
C. Formaldehyde
D. Ethyl alcohol
View Answer
Answer : D. Ethyl alcohol
Description
6- What’s the importance of Krebs’s cycle?
A. Production of amino acids
B. Production of vitamins
C. Production of ATP molecules through oxidative phosphorylation
D. Production of pyruvic acid
View Answer
Answer : C. Production of ATP molecules through oxidative phosphorylation
Description
7- The acceptor of carbon dioxide in Calvin cycle is:
A. PGAL
B. Rubp
C. Rump
D. PGA
View Answer
Answer : B. Rubp
Description
8- Anaerobic respiration compared to aerobic respiration, it produces?
A. More ATPs
B. Less ATPs
C. Equal ATPs
D. Does not produce ATPs
View Answer
Answer : B. Less ATPs
Description
9- In carbohydrate hydrogen & oxygen are mostly in the same ratio i.e. 2:2 that’s why they are called:
A. Triose
B. Carbon monoxide
C. Carbon dioxide
D. Hydrated carbon
View Answer
Answer : D. Hydrated carbon
Description
10- How much of temperature (°C) rise will be observed, as per the definition of specific capacity, if energy is used to raise the temperature of 1 gram of a substance?
A. 1°C
B. 2°C
C. 3°C
D. 10°C
View Answer
Answer : A. 1°C
Description
11- The chemical compound has the same percentage (%) in the bacterial as well as the mammalian cell:
A. Carbohydrate
B. Protein
C. Lipids
D. Water
View Answer
Answer : D. Water
Description
12- Glyceraldehyde & dihydroxy acetone are examples of:
A. Triose
B. Tetrose
C. Pentose
D. Hexose
View Answer
Answer : A. Triose
Description
13- The one molecule of fatty acid forming ester bond with one molecule of long chain alcohol is:
A. Saturated acylglycerol
B. Unsaturated acylglycerol
C. Phospholipids
D. Waxes
View Answer
Answer : D. Waxes
Description
14- Lysozyme represent this basic structural level of protein s:
A. Primary structure
B. Secondary structure
C. Tertiary structure
D. Quaternary structure
View Answer
Answer : C. Tertiary structure
Description
15- Which of the following compound is regarded as the precursor of many hormones like testosterone, progesterone and estrogens?
A. Wax
B. Cholesterol
C. Phospholipids
D. Acylglycerol
View Answer
Answer : B. Cholesterol
Description
16- Which one is the power house of cell?
A. Ribosome
B. Golgi apparatus
C. Mitochondria
D. Lipid chloroplasts
View Answer
Answer : C. Mitochondria
Description
17- A phospholipid molecule has a head and two tails. Where are the tails found?
A. At the surface of membrane
B. In the interior of membrane
C. In the exterior of membrane
D. Spanning of the membrane
View Answer
Answer : B. In the interior of membrane
Description
18- Which of the following may lead to the death by the age of three years?
A. Baucher disease
B. Gaucher’s disease
C. Tay-Sachs disease
D. Krabbe’s disease
View Answer
Answer : C. Tay-Sachs disease
Description
19- Which of the following best describes the plasma membrane?
A. Adhesible
B. Permeable
C. Impermeable
D. Semipermeable
View Answer
Answer : D. Semipermeable
Description
20- What is the cementing layer between two daughter cells called?