Sindh MDCAT 2023 Paper

41- Carolus Linnaeus was the believer of:

A. Catastrophism
B. Inheritance of acquired characters
C. Natural selection
D. Special creation

Answer : D. Special creation

42- What is the volume of blood pumped per minute by the left ventricle into the systemic circuit called?

A. Cardiac output  
B. Systole
C. Atrial system
D. Ventricular system  

Answer : A. Cardiac output

43- Which enzyme is secreted in an inactive state to prevent it from digesting its own cells?

A. Lactase
B. Sucrase
C. Maltase
D. Pepsin

Answer : D. Pepsin

44- Carnivorous adaptation of plants is due to the relatively low content of:

A. Nitrogen
B. Potassium
C. Sulphur
D. Calcium

Answer : A. Nitrogen

45- In nutritional terms, what among the following is sundew categorized as?

A. Autotrophic
B. Heterotrophic
C. Holozoic
D. Partially autotrophic/partially heterotrophic

Answer : D. Partially autotrophic/partially heterotrophic

46- Which of the following statements is correct about semilunar valves?

A. Present in veins to prevent backward flow
B. Present in arteries to regulate jerks in pulsations  
C. Present in capillaries to regulate the flow of blood  
D. Present in the aorta to prevent backward flow  

Answer : A. Present in veins to prevent backward flow

47- The total capacity of a human lung is 5 liters. What percentage of it is filled when one takes an extra deep breath?

A. 10%
B. 40%
C. 60%
D. 80%

Answer : D. 80%

48- Earthworm is an example of:

A. Detritivores
B. Fluid feeder
C. Macrophagous  
D. Microphagous

Answer : A. Detritivores

49- Photosynthetic bacteria utilize H2S instead of water and liberate one of the following instead of oxygen:

A. Sulphur
B. Phosphorus
C. Calcium
D. Magnesium

Answer : A. Sulphur

50- Which of the following are the genetically engineered bacteria used to make human growth hormone and insulin for diabetics?

A. Pneumococcus
B. E. Coli
C. Rhizobium
D. Nost

Answer : B. E. Coli

51- Bacterial cell wall is made up of:

A. Cellulose & pectin
B. Cellulose & cutin 
C. Hemicellulose & chitin  
D. Amino acid & sugar

Answer : D. Amino acid & sugar

52- Membranous infoldings in bacteria that initiate DNA replication are:

A. Mesosomes
B. Peroxisomes
C. Glyoxysomes
D. Nucleosomes

Answer : A. Mesosomes

53- It serves as vector in genetic engineering ?

A. Plasmid
B. Pills
C. Plastids
D. Nucleoid

Answer : A. Plasmid

54- Testes develop inside the abdomen. In which of the following structures do they lie before birth?

A. Sac
B. Scrotum
C. Pouch
D. Vesicle

Answer : B. Scrotum

55- In the process of ovulation, which of the following structures sucks the egg released from the alternate ovary every month?

A. Oviducts
B. Uterus
C. Vagina
D. Ureter

Answer : A. Oviducts

56- After ovulation, the Graafian follicle converts into:

A. Corpus callosum  
B. Corpus albicans
C. Corpus luteum
D. Corpus atresia

Answer : C. Corpus luteum

57- Fertilization of the ovum takes place in rabbits, humans, and other placental mammals in:

A. Ovary
B. Uterus
C. Cervix
D. Fallopian tube

Answer : A. Fallopian tube

58- Corpus luteum in mammals occurs in:

A. Ovaries & produces progesterone hormones 
B. Brain & connects the two cerebral hemispheres
C. Heart & initiates arterial connection
D. Skin & acts as a pain receptor

Answer : A. Ovaries & produces progesterone hormones

59- How are the ribs attached to vertebrae?

A. Fixed joints
B. Moveable joints 
C. Ball & socket joints
D. Partially movable joints

Answer : D. Partially movable joints

60- Which cavities are present around the joints and contain a thin oily fluid that reduces friction and keeps the joints moving freely?

A. Synovial
B. Ventricles
C. Acetabulum
D. Deltoid ridge

Answer : A. Synovial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top