Sindh MDCAT 2023 Paper

101- Which type of isomerism can propanal and acetone exhibit?

A. Functional group isomerism
B. Chain isomerism
C. Position isomerism
D. Metamerism

Answer : A. Functional group isomerism

102- The graph of volume versus total pressure at constant temperature is:

A. A straight line
B. First a curve and then a straight line  
C. First a straight line and then a curve
D. Non-linear

Answer : D. Non-linear

103- 1 atm of nitrogen is at 25°C, its pressure has increased to 2 atm at 50°C. Volume will change from 1 dm³ to:

A. 0.542 dm³
B. 2 dm³
C. 3 dm³
D. 4 dm³

Answer : A. 0.542 dm³

104- Which of the following temperatures is referred to as absolute zero?

A. -273.16 °C
B. -273.16 K
C. 0 °C
D. 32 °F

Answer : A. -273.16 °C

105- An organic compound has C=40%, H=6.67%, and O=53.3%. What is the empirical formula of the compound?

A. CH₃O
B. C₂H₃O  
C. CH₂O
D. C₂H₂O

Answer : C. CH₂O

106- 7.6 grams of CS₂ is reacted with 12.8g of O₂, CS₂ + 3O₂ → CO₂ + 2SO₂. The limiting reactant is:

A. CS₂
B. O₂ 
C. CO₂ 
D. SO₂  

Answer : A. CS₂

107- Water rises in a capillary tube because of:

A. Cohesive force & adhesive forces are the same  
B. Adhesive forces of molecules exceed cohesive force
C. Cohesive force is greater than adhesive force  
D. Cohesive force and adhesive force to explain the property in the above question is irrelevant  

Answer : B. Adhesive forces of molecules exceed cohesive force

108- Which of the following influences the variation of temperature at which boiling of liquid takes place?

A. Outside pressure
B. Outside temperature
C. Volume of the container
D. Amount of liquid

Answer : A. Outside pressure

109- Enzymes show optimum activity between 37°C to 50°C. However, they work:

A. Above 50°C
B. Below 37°C 
C. They lose activity permanently above 50°C
D. They lose activity permanently below 37°C

Answer : C. They lose activity permanently above 50°C

110- Oxidation of secondary propyl alcohol gives:

A. Acetone
B. Acetaldehyde
C. Ethyl alcohol
D. Normal propyl alcohol  

Answer : A. Acetone

111- Which of the following is an amino acid?

A. Benzoic acid
B. Palmitic acid 
C. Aspartic acid
D. Aniline

Answer : C. Aspartic acid

112- What is the order of reaction if the unit of K is sec⁻¹?

A. Zero
B. One
C. Two
D. Three

Answer : B. One

113- Which of the following best describes the ionic reactions of inorganic compounds?

A. Very slow
B. Moderately slow
C. Very fast
D. Do not occur

Answer : C. Very fast

114- Metallic property in a group of P-block elements has a trend:

A. Decreases
B. Increases
C. Remains the same
D. Irregular trend

Answer : A. Decreases

115- Superoxide of group IA element (M) has the formula:

A. M₂O
B. M₂O₃
C. MO₂
D. M₂O₂ 

Answer : C. MO₂

116- Which pair of elements markedly differs from other members of the respective groups?

A. Potassium and Calcium
B. Sodium and Magnesium  
C. Caesium and Barium
D. Lithium and Beryllium

Answer : D. Lithium and Beryllium

117- Which of the following is a covalent crystal?

A. NaCl
B. KI
C. MgBr₂  
D. Diamond

Answer : D. Diamond

118- The nature of attraction which holds molecular crystals is:

A. Ionic bond
B. Hydrogen bond  
C. Covalent bond
D. Van der Waals force  

Answer : D. Van der Waals force

119- What is the mathematical statement of the first law of thermodynamics?

A. ΔE = q + w  
B. ΔE = -q – w  
C. ΔE = -q + w  
D. ΔE = q – w

Answer : D. ΔE = q - w

120- What is ΔH equal to according to the first law of thermodynamics?

A. ΔE – PΔV
B. ΔE + PΔV
C. ΔE – PΔV
D. ΔE + PΔV 

Answer : B. ΔE + PΔV

1

4

5

6

7

8

9

10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top