81- Which of the following is formed when acetone is oxidized?
A. Formic acid
B. Ethanoic acid
C. Propanoic acid
D. Butyric acid
View Answer
Answer : B. Ethanoic acid
Description
82- What’s the IUPAC name of α, β-dimethyl valeric acid?
A. 2,3-dimethyl hexanoic acid
B. 3,4-dimethyl hexanoic acid
C. 3,4-dimethyl pentanoic acid
D. 2,3-dimethyl pentanoic acid
View Answer
Answer : D. 2,3-dimethyl pentanoic acid
Description
83- What volume of oxygen at S.T.P is required to burn 500 dm³ of ethene?
A. 500 dm³
B. 1000 dm³
C. 1500 dm³
D. 2000 dm³
View Answer
Answer : C. 1500 dm³
Description
84- The valence shell electronic configuration of an element is 4s² 4p¹. To which group does the element belong?
A. IIIB
B. IIB
C. IIIA
D. IA
View Answer
Answer : C. IIIA
Description
85- Ca (Z=20) forms an ionic bond with Cl (Z=17). What is the chemical formula of calcium chloride?
A. CaCl
B. CaCl₂
C. Ca₂Cl₂
D. Ca₂Cl
View Answer
Answer : B. CaCl₂
Description
86- CO₂ & SO₂ are two compounds. Which of the following best describes these two compounds?
A. Both CO₂ & SO₂ are linear and non-polar
B. CO₂ is angular and polar, SO₂ is linear and non-polar
C. CO₂ is linear and non-polar, SO₂ is angular and polar
D. Both CO₂ and SO₂ are angular and polar
View Answer
Answer : C. CO₂ is linear and non-polar, SO₂ is angular and polar
Description
87- What hybridization is present on carbon atoms in Ethyne (C₂H₂)?
A. sp²
B. sp³
C. sp
D. dsp²
View Answer
Answer : C. sp
Description
88- Which of the following reactions has the same value of Kc & Kp?
A. N₂ + 3H₂ → 2NH₃
B. PCl₅ → PCl₃ + Cl₂
C. H₂ + I₂ → 2HI
D. 2SO₂ + O₂ → 2SO₃
View Answer
Answer : C. H₂ + I₂ → 2HI
Description
89- Which of the following conditions is required for the maximum yield of ammonia through Haber’s process?
A. Increasing temperature
B. Decreasing concentration of reactant
C. Decreasing pressure
D. Decreasing temperature
View Answer
Answer : D. Decreasing temperature
Description
90- Which of the following is true for a reversible reaction at equilibrium?
A. The rate of the forward reaction is greater than the backward reaction
B. The rate of the forward reaction is lesser than the backward reaction
C. The rate of the backward reaction is equal to the forward reaction
D. The rate of the backward reaction is greater than the forward reaction
View Answer
Answer : C. The rate of the backward reaction is equal to the forward reaction
Description
91- When benzene reacts with isopropyl chloride in the presence of AlCl₃ as a Lewis acid, the product formed is isopropyl benzene. What is this reaction called?
A. Friedel-Crafts acylation
B. Friedel-Crafts alkylation
C. Halogenation of benzene
D. Benzene sulphuric acid
View Answer
Answer : B. Friedel-Crafts alkylation
Description
92- Benzene is subjected to (1) Alkylation (2) Nitration (3) Oxidation. The product is:
A. m-nitrobenzoic acid
B. o-nitrobenzoic acid and p-nitrobenzoic acid
C. m-nitrotoluene
D. o-nitrotoluene and p-nitrotoluene
View Answer
Answer : B. o-nitrobenzoic acid and p-nitrobenzoic acid
Description
93- Isopropyl chloride is an example of:
A. Primary alkyl halide
B. Secondary alkyl halide
C. Tertiary alkyl halide
D. Quaternary alkyl halide
View Answer
Answer : B. Secondary alkyl halide
Description
94- Oxidation of toluene by KMnO₄, the product is:
A. o-nitrotoluene
B. p-nitrotoluene
C. m-nitrotoluene
D. Benzoic acid
View Answer
Answer : D. Benzoic acid
Description
95- What is the IUPAC name of chloroform?
A. Dichloromethane
B. Chloromethane
C. Tetrachloromethane
D. Trichloromethane
View Answer
Answer : D. Trichloromethane
Description
96- Which of the following produces Maleic anhydride on oxidation?
A. Acetylene
B. Phenol
C. Toluene
D. Benzene
View Answer
Answer : D. Benzene
Description
97- What is the oxidation number of Mn in K₂MnO₄?
A. +2
B. +4
C. +6
D. +8
View Answer
Answer : C. +6
Description
98- In the electrochemical series, what is the electrode potential of all metals above Hydrogen?
A. Zero
B. Negative
C. Positive
D. Greater than zero
View Answer
Answer : B. Negative
Description
99- Organic compounds are classified into:
A. Carbon compounds and non-carbon compounds
A. Carbon compounds and non-carbon compounds
B. Open chain and closed chain compounds
C. Homocyclic and heterocyclic compounds
D. Aromatic and cyclic compounds
View Answer
Answer : B. Open chain and closed chain compounds
Description
100- Which of the following are the three isomers of Pentane?
A. n-pentane, 2-methylbutane, 2,2-dimethylpropane
B. n-pentane, 2-methylbutane, 2,2-dimethylbutane
C. n-pentane, 3-methylbutane, 2,2-dimethylpentane
D. n-pentane, 2-methylpentane, 2,2-dimethylpropane
View Answer
Answer : A. n-pentane, 2-methylbutane, 2,2-dimethylpropane