Sindh MDCAT 2023 Paper

21- Protein layers is embedded in lipid bilayers, this was explained by:

A. Lock & Key Model
B. Induce Fit Model
C. Fluid Mosaic Model
D. Sandwich Model

Answer : C. Fluid Mosaic Model

22- Just given function is associated with lysosome s:

A. Protein synthesis
B. Processing & packaging
C. Intracellular digestion
D. Lipid synthesis

Answer : C. Intracellular digestion

23- How long does it take in action potential to occur?

A. Few milliseconds
B. Few seconds
C. Few minutes
D. Few hours

Answer : A. Few milliseconds

24- This part of brain involve in carrying long term memory:

A. Hippocampus
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. Pons

Answer : A. Hippocampus

25- A reflex involve sensory and a motor neuron the way such transmission is called:

A. Synapse
B. Mono synaptic
C. Reflex arc
D. Synaptic cleft

Answer : C. Reflex arc

26- These are required for the impulse to transfer from presynaptic to postsynaptic neuron:

A. Sodium
B. Potassium
C. Calcium
D. Proteins

Answer : C. Calcium

27- Which of the following function dopamine serves?

A. Neurotransmitter
B. Transmission blocker
C. Anesthesia
D. Sedative

Answer : A. Neurotransmitter

28- Which part of the brain is responsible for higher cognitive functions such as thinking, reasoning, and problem-solving?

A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. Hypothalamus

Answer : C. Cerebrum

29- What is formed when the blastula folds inwards?

A. Morula
B. Blastocoel
C. Blastopore
D. Gastrula

Answer : D. Gastrula

30- Which phenomenon describes the production of asexual form by sexual form and vice versa?

A. Colony
B. Alternation of generation
C. Parasitism
D. Polymorphism

Answer : B. Alternation of generation

31- Which of the following describes coral reefs used by Hakeem in preparing eastern medicines?

A. Diamond
B. Emerald
C. Ruby  
D. Marjan

Answer : D. Marjan

32- Evolutionary progress towards the formation of organ systems in cnidarians includes the development of enteron and:

A. Rudimentary network of nerves
B. Symmetry
C. Cnidocytes
D. Cellular organization

Answer : A. Rudimentary network of nerves

33- What’s the optimum pH of pepsin in the stomach?

A. 1.4
B. 2
C. 2.5
D. 3

Answer : A. 1.4

34- At equilibrium, a scientist added more substrate and observed an increase in the rate of the reaction which soon declined. He added some more substrate, but this time the rate of the reaction remained unaffected. What was the reason?

A. Enzyme did not function
B. Feedback due to the accumulation of the end product
C. Enzyme was more than substrate’s active sites  
D. Substrate did not function

Answer : B. Feedback due to the accumulation of the end product

35- Penicillin blocks the active sites of an enzyme that many bacteria use in making cell walls. It is an example of:

A. Competitive inhibition
B. Non-competitive inhibition
C. Feedback inhibition
D. Radiation effect  

Answer : A. Competitive inhibition

36- The structure of an enzyme is altered by:

A. Irreversible inhibition 
B. Reversible inhibition
C. Competitive inhibition  
D. Non-competitive inhibition

Answer : D. Non-competitive inhibition

37- A chemical substance that can react with an enzyme faster than the real substrate and without producing a product is:

A. Accelerator
B. Inhibitor
C. Coenzyme
D. Activator

Answer : B. Inhibitor

38- Which of the following is good evidence of an evolutionary pathway leading from reptiles to birds?

A. Mammals
B. Fishes
C. Archaeopteryx
D. Arthropoda

Answer : C. Archaeopteryx

39- The evolution of birds has long been a difficult issue for biologists until the discovery of the Archaeopteryx fossil in 1861. This ancient bird exhibited teeth, a long tail containing 20 vertebrae, and wings with movable fingers and claws. In light of the mentioned facts, who were the ancestors of the birds?

A. Insects
B. Pisces
C. Amphibians
D. Reptiles

Answer : D. Reptiles

40- The artificial selection in breeding provides strong evidence for evolution. What does this term mean?

A. Vestigial organs  
B. Domestication
C. Mutation
D. Homology

Answer : B. Domestication

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top