Sindh MDCAT 2023 Paper

1- Which of the following best characterizes the viruses with un-enveloped plus-strand RNA?

A. Lacking envelope
B. Having DNA
C. Act indirectly
D. Enveloped

Answer : A. Lacking envelope

2- Through which of the following does rabies spread?

A. Cat
B. Fox
C. Dog
D. Pig

Answer : C. Dog

3- The hepatitis which pass from mother to her child during pregnancy is:

A. Hepatitis D
B. Hepatitis A
C. Hepatitis C
D. Hepatitis B

Answer : C. Hepatitis C

4- A virus enters into the body of host & intends to produce DNA from RNA. Which enzyme is required for this process?

A. Transcriptase
B. Reverse transcriptase
C. Oxido reductase
D. Ligases

Answer : B. Reverse transcriptase

5- Which of the following is the end product of anaerobic respiration?

A. Methyl alcohol
B. Acetaldehyde
C. Formaldehyde
D. Ethyl alcohol

Answer : D. Ethyl alcohol

6- What’s the importance of Krebs’s cycle?

A. Production of amino acids
B. Production of vitamins
C. Production of ATP molecules through oxidative phosphorylation
D. Production of pyruvic acid

Answer : C. Production of ATP molecules through oxidative phosphorylation

7- The acceptor of carbon dioxide in Calvin cycle is:

A. PGAL
B. Rubp
C. Rump
D. PGA

Answer : B. Rubp

8- Anaerobic respiration compared to aerobic respiration, it produces?

A. More ATPs
B. Less ATPs
C. Equal ATPs
D. Does not produce ATPs

Answer : B. Less ATPs

9- In carbohydrate hydrogen & oxygen are mostly in the same ratio i.e. 2:2 that’s why they are called:

A. Triose
B. Carbon monoxide
C. Carbon dioxide
D. Hydrated carbon

Answer : D. Hydrated carbon

10- How much of temperature (°C) rise will be observed, as per the definition of specific capacity, if energy is used to raise the temperature of 1 gram of a substance?

A. 1°C
B. 2°C
C. 3°C
D. 10°C

Answer : A. 1°C

11- The chemical compound has the same percentage (%) in the bacterial as well as the mammalian cell:

A. Carbohydrate
B. Protein
C. Lipids
D. Water

Answer : D. Water

12- Glyceraldehyde & dihydroxy acetone are examples of:

A. Triose
B. Tetrose
C. Pentose
D. Hexose

Answer : A. Triose

13- The one molecule of fatty acid forming ester bond with one molecule of long chain alcohol is:

A. Saturated acylglycerol
B. Unsaturated acylglycerol
C. Phospholipids
D. Waxes

Answer : D. Waxes

14- Lysozyme represent this basic structural level of protein s:

A. Primary structure
B. Secondary structure
C. Tertiary structure
D. Quaternary structure

Answer : C. Tertiary structure

15- Which of the following compound is regarded as the precursor of many hormones like testosterone, progesterone and estrogens?

A. Wax
B. Cholesterol
C. Phospholipids
D. Acylglycerol

Answer : B. Cholesterol

16- Which one is the power house of cell?

A. Ribosome
B. Golgi apparatus
C. Mitochondria
D. Lipid chloroplasts

Answer : C. Mitochondria

17- A phospholipid molecule has a head and two tails. Where are the tails found?

A. At the surface of membrane
B. In the interior of membrane
C. In the exterior of membrane
D. Spanning of the membrane

Answer : B. In the interior of membrane

18- Which of the following may lead to the death by the age of three years?

A. Baucher disease
B. Gaucher’s disease
C. Tay-Sachs disease
D. Krabbe’s disease

Answer : C. Tay-Sachs disease

19- Which of the following best describes the plasma membrane?

A. Adhesible
B. Permeable
C. Impermeable
D. Semipermeable

Answer : D. Semipermeable

20- What is the cementing layer between two daughter cells called?

A. Primary wall
B. Secondary wall
C. Middle lamella
D. Cell membrane

Answer : C. Middle lamella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top