21- Protein layers is embedded in lipid bilayers, this was explained by:
A. Lock & Key Model
B. Induce Fit Model
C. Fluid Mosaic Model
D. Sandwich Model
View Answer
Answer : C. Fluid Mosaic Model
Description
22- Just given function is associated with lysosome s:
A. Protein synthesis
B. Processing & packaging
C. Intracellular digestion
D. Lipid synthesis
View Answer
Answer : C. Intracellular digestion
Description
23- How long does it take in action potential to occur?
A. Few milliseconds
B. Few seconds
C. Few minutes
D. Few hours
View Answer
Answer : A. Few milliseconds
Description
24- This part of brain involve in carrying long term memory:
A. Hippocampus
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. Pons
View Answer
Answer : A. Hippocampus
Description
25- A reflex involve sensory and a motor neuron the way such transmission is called:
A. Synapse
B. Mono synaptic
C. Reflex arc
D. Synaptic cleft
View Answer
Answer : C. Reflex arc
Description
26- These are required for the impulse to transfer from presynaptic to postsynaptic neuron:
A. Sodium
B. Potassium
C. Calcium
D. Proteins
View Answer
Answer : C. Calcium
Description
27- Which of the following function dopamine serves?
A. Neurotransmitter
B. Transmission blocker
C. Anesthesia
D. Sedative
View Answer
Answer : A. Neurotransmitter
Description
28- Which part of the brain is responsible for higher cognitive functions such as thinking, reasoning, and problem-solving?
A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. Hypothalamus
View Answer
Answer : C. Cerebrum
Description
29- What is formed when the blastula folds inwards?
A. Morula
B. Blastocoel
C. Blastopore
D. Gastrula
View Answer
Answer : D. Gastrula
Description
30- Which phenomenon describes the production of asexual form by sexual form and vice versa?
A. Colony
B. Alternation of generation
C. Parasitism
D. Polymorphism
View Answer
Answer : B. Alternation of generation
Description
31- Which of the following describes coral reefs used by Hakeem in preparing eastern medicines?
A. Diamond
B. Emerald
C. Ruby
D. Marjan
View Answer
Answer : D. Marjan
Description
32- Evolutionary progress towards the formation of organ systems in cnidarians includes the development of enteron and:
A. Rudimentary network of nerves
B. Symmetry
C. Cnidocytes
D. Cellular organization
View Answer
Answer : A. Rudimentary network of nerves
Description
33- What’s the optimum pH of pepsin in the stomach?
A. 1.4
B. 2
C. 2.5
D. 3
View Answer
Answer : A. 1.4
Description
34- At equilibrium, a scientist added more substrate and observed an increase in the rate of the reaction which soon declined. He added some more substrate, but this time the rate of the reaction remained unaffected. What was the reason?
A. Enzyme did not function
B. Feedback due to the accumulation of the end product
C. Enzyme was more than substrate’s active sites
D. Substrate did not function
View Answer
Answer : B. Feedback due to the accumulation of the end product
Description
35- Penicillin blocks the active sites of an enzyme that many bacteria use in making cell walls. It is an example of:
A. Competitive inhibition
B. Non-competitive inhibition
C. Feedback inhibition
D. Radiation effect
View Answer
Answer : A. Competitive inhibition
Description
36- The structure of an enzyme is altered by:
A. Irreversible inhibition
B. Reversible inhibition
C. Competitive inhibition
D. Non-competitive inhibition
View Answer
Answer : D. Non-competitive inhibition
Description
37- A chemical substance that can react with an enzyme faster than the real substrate and without producing a product is:
A. Accelerator
B. Inhibitor
C. Coenzyme
D. Activator
View Answer
Answer : B. Inhibitor
Description
38- Which of the following is good evidence of an evolutionary pathway leading from reptiles to birds?
A. Mammals
B. Fishes
C. Archaeopteryx
D. Arthropoda
View Answer
Answer : C. Archaeopteryx
Description
39- The evolution of birds has long been a difficult issue for biologists until the discovery of the Archaeopteryx fossil in 1861. This ancient bird exhibited teeth, a long tail containing 20 vertebrae, and wings with movable fingers and claws. In light of the mentioned facts, who were the ancestors of the birds?
A. Insects
B. Pisces
C. Amphibians
D. Reptiles
View Answer
Answer : D. Reptiles
Description
40- The artificial selection in breeding provides strong evidence for evolution. What does this term mean?