Sindh MDCAT 2023 Paper

61- This muscle controls the diameter of your blood vessels:

A. Smooth muscles
B. Striated muscles
C. Cardiac muscles
D. Skeletal muscles

Answer : A. Smooth muscles

62- When Mendel crossed together two contrasting homozygous individuals, the phenotype of the hybrid in the F1 cross appeared to be that of:

A. Recessive parent
B. Dominant parent
C. Indifferent
D. Half dominant & recessive 

Answer : B. Dominant parent

63- If a dihybrid cross is made between Pisum sativum plants producing Yellow/Round and Green/Wrinkled seeds, the results of the F2 generation show: Yellow/Round = 9/16 Yellow/Wrinkled = 3/16 Green/Round = 3/16 Green/Wrinkled = 1/16 Which ratios of these results confirm that independent assortment had taken place?

A. 9/16
B. 1/16
C. 3/16
D. 3/16 & 3/16

Answer : D. 3/16 & 3/16

64- An orthopedic specialist observed the X-ray of the joint of a patient and detected hardening of the cartilage due to excess calcium deposit. Consequently, the joint was very stiff and crippled the patient. What was the patient suffering from?

A. Disc slip
B. Spondylosis
C. Arthritis
D. Sciatica

Answer : C. Arthritis

65- Which of the following is a disease in which the blood fails to clot?

A. Colour blindness
B. Haemophilia
C. Diabetics
D. Alkaptonuria

Answer : B. Haemophilia

66- In human beings, multiple alleles control the inheritance of:

A. Blood groups
B. Phenylketonuria
C. Colour blindness
D. Sickle cell anemia

Answer : A. Blood groups

67- Polygenic inheritance forms the basis of:

A. Codominance
B. Incomplete dominance
C. Continuous variation
D. Discontinuous variation  

Answer : C. Continuous variation

68- Mr. X & Mrs. X have the same genotype for blood group. What is the expected probability of the blood group of their children?

A. Blood Group ‘A’ = 1.00, Blood Group ‘O’ = 0.00  
B. Blood Group ‘A’ = 0.75, Blood Group ‘O’ = 0.25
C. Blood Group ‘A’ = 0.50, Blood Group ‘O’ = 0.50  
D. Blood Group ‘A’ = 0.25, Blood Group ‘O’ = 0.75  

Answer : B. Blood Group 'A' = 0.75, Blood Group 'O' = 0.25

69- Which of the following reactions can be used for the conversion of ethyl alcohol into acetaldehyde?

A. Polymerization
B. Dehydrogenation
C. Esterification
D. Reduction

Answer : B. Dehydrogenation

70- Which of the following is formed when excess ethyl alcohol is treated with concentrated H2SO4 at a low temperature?

A. Diethyl ether
B. Dimethyl ether
C. Ethene
D. Acetylene

Answer : A. Diethyl ether

71- Which of the following will give an iodoform reaction on treatment with Na2CO3 & I2?

A. Methanol
B. Acetic acid 
C. Acetic anhydride
D. Acetone

Answer : D. Acetone

72- Which of the following is formed when formaldehyde is treated with an oxidizing mixture (H2SO4 + K2Cr2O7)?

A. Methanol
B. Methanoic acid
C. Acetone
D. Acetaldehyde

Answer : B. Methanoic acid

73- Dry distillation of which of the following can be done to produce acetone?

A. Calcium acetate
B. Calcium formate
C. Ethyl acetate
D. Acetic acid

Answer : A. Calcium acetate

74- The elimination between alkyl halides and a strong base takes place by two mechanisms—E1 and E2. How many steps are involved in each one of these?

A. E1 elimination is two steps & E2 is one step
B. E1 & E2 both take place in one step
C. E1 & E2 both take place in two steps
D. E1 elimination is one step & E2 is two steps

Answer : A. E1 elimination is two steps & E2 is one step

75- Which of the following is an example of a tertiary alkyl halide?

A. 2-chlorobutane
B. 1-chloromethyl pentane
C. 2-bromo-3-methyl butane
D. 2-bromo-2-methyl butane

Answer : D. 2-bromo-2-methyl butane

76- The radius of the first orbit of hydrogen is 0.53 Å. Which orbit has a radius of 4.77 Å?

A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth 

Answer : C. Third

77- Which of the following has only one orientation in space in the magnetic field?

A. p orbital
B. s orbital
C. d orbital
D. f orbital

Answer : B. s orbital

78- What's the mass of one proton?

A. Equal to 1836 electrons
B. Equal to a positron
C. Equal to an electron
D. Equal to 1836 neutrons  

Answer : A. Equal to 1836 electrons

79- Which of the following is different in Na+ (Z=11), Mg^+2 (Z=12) and Al^+3 (Z=13)?

A. Number of shells  
B. Number of electrons
C. Electronic configuration
D. Number of protons

Answer : D. Number of protons

80- What is the IUPAC name of stearic acid?

A. Hexanoic acid
B. Octadecanoic acid
C. Octanoic acid
D. Hexadecanoic acid

Answer : B. Octadecanoic acid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top